Terme Čatež, Topliška cesta 35

MAR 1
Obsežna krvavitev

Kri je transportno sredstvo, ki po telesu prenaša kisik, hranilne snovi in toploto, obenem pa iz tkiv odnaša nastali ogljikov dioksid, ki se nato prek pljuč odstrani iz telesa, ter druge razpadne in neuporabne snovi, ki nastajajo v različnih tkivih ter se izločijo prek ledvic. Kri ima pomembno vlogo tudi pri obrambi telesa pred mikroorganizmi in drugimi škodljivimi snovmi, ki pridejo v telo.

Odrasel človek ima približno 5000 ml krvi; sestavljena je iz tekočega dela – plazme (3000 ml) – in krvnih celic (2000 ml). Od teh so najštevilnejše rdeče krvničke ali eritrociti, ki po telesu prenašajo kisik. Bele krvničke ali levkociti so celice, ki sestavljajo obrambno linijo in nas varujejo pred mikroorganizmi, krvne ploščice ali trombociti pa imajo sposobnost tvorjenja krvnih strdkov, ki ustavljajo manjše krvavitve in nas varujejo pred izgubo krvi. Kri je torej tista, ki celicam našega telesa zagotavlja kisik in hrano ter jih obenem varuje pred škodljivci iz okolja.

Pri kronični izgubi krvi (ki je bolnik ne more nadoknaditi) nivo hemoglobina pade na tako nizko raven, da lahko povzroči hudo anemijo. Viskoznost krvi se zmanjšana in s tem tudi lokalna oskrba tkiv s kisikom (hipoksija). Pri obsežnih krvavitvah s terapijo v hiperbarični komori organizmu zagotavljamo zadostno količino kisika za presnovne potrebe in normalen razvoj vseh vitalnih funkcij ter procesov. Zaradi tega bi lahko ta postopek imenovali kar »brezkrvna transfuzija«.